De leukste teambuilding activiteiten voor volwassenen

Teambuilding activiteiten

Om samen als team goed te kunnen presteren, kan het erg nuttig zijn om teambuilding oefeningen te doen. Het versterkt de onderlinge band, vertrouwen in elkaar. In dit artikel geven we een aantal tips en oefeningen die je kunt toepassen.

Er is niet één bepaalde methode om sterk team te creëren. Ieder team en iedere bedrijfscultuur is anders. Belangrijk is dat de teambuilding activiteit in het teken staat van samenwerken, plezier en vertrouwen.

Een goede start is het halve werk

Je kent het wel… je bent in een ruimte met mensen die je misschien niet heel goed kent en er hangt een bepaalde spanning. Voor een succesvolle teambuilding is een goede start essentieel. Voer bijvoorbeeld deze opdracht uit:

Laat de deelnemers een simpel ritme naklappen: Je begint rustig, maar gaat steeds sneller. Daarna kun je het twee keer herhalen, de bewegingen door elkaar halen etc. De deelnemers moeten zich hierdoor steeds meer gaan focussen op de bewegingen en ritme. Zo worden ze scherp voor de overige teambuilding oefeningen.

Kennismakingsronde

Om je collega beter te leren kennen en iets nieuws te leren, is dit een onwijs leuke opdracht. Je gaat in een kring zitten en geeft de groep een kaartje, waarop ze hun “eerste of meest vreselijke baan” opschrijven. Vervolgens moet de groep raden welke baan bij welk teamlid past. Hierdoor wordt het gesprek op gang gebracht tussen collega’s die elkaar niet goed kennen en het is gewoon heel erg leuk om te horen.

Op beloningsreis

Een groepsreis met je team is de ultieme waardering en beloning voor hun werk. Maar het kan ook nuttig zijn om de onderlinge verhoudingen te verbeteren, de bedrijfsstrategie te verhelderen of de neuzen dezelfde kant op krijgen. Een andere omgeving doet wonderen. Het prikkelt en stimuleert het team tot anders denken en iedereen is op dat moment uit hun ‘comfort zone’, wat hen samenbrengt. Mocht je serieus aan de slag willen gaan met teambuilding, dan kan je hier een professionele organisatie voor inhuren, zoals goMICE.

Onderlinge competitie

Het doel van deze opdracht is om in bepaalde culturen, zoals sales-teams, een onderlinge competitie uit te lokken. Een prijs is dan onvermijdelijk. Wat we met deze opdracht willen laten zien, is dat in het heetst van de strijd vaak vergeten op de tijd en de kosten/baten te letten. We laten zien dat competitie leuk en spannend kan zijn, maar ook onderlinge conflicten kan geven.

Je gaat een €10 biljet veilen aan de groep. Er mag geboden worden vanaf €5 en het geld zal ook echt verkocht gaan worden, hoe hoog het bod ook wordt. Het bieden gaat door totdat je ‘eenmaal, andermaal, verkocht’ hebt geroepen en op de tafel hebt geslagen. Je zult zien dat het bieden soms boven de €10 nog steeds doorgaat. Je kunt er ook wat spanning aan toevoegen en invoeren dat de twee hoogste bieders, beiden moeten betalen, wie het bieden ook wint.

Discussievragen

Waarom was het spel spannend? Waarom bieden sommigen boven de waarde van het geld? Hoe effectief is competitie voor de inzet en motivatie? Wat kunnen de negatieve effecten zijn van te veel competitie?

Welke teambuilding activiteit heb jij weleens gedaan met je team en hoe werd erop gereageerd? Laat het ons weten!

Edit