Teamoefening: Vormen maken

Teamoefening Vormen maken

Teamoefening: Vormen maken

Tijdens de oefening loopt het team kris-kros door elkaar heen in de ruimte. Jij als lean-trainer vertelt het team dat wanneer je in je handen klapt het team samen zo snel mogelijk een lijn vormt met elkaar. Je laat het team nog even door elkaar heen lopen en op een onverwacht moment klap je in je handen en vormt het team samen zonder met elkaar te praten een lijn. Het team blijft even staan en als je in je handen klapt loopt het team weer door elkaar heen in de ruimte. Het team voelt dus samen goed aan wie waar gaat staan voor het maken van de vorm. Ieders plek is in de vorm essentieel en elkaar de ruimte geven is van groot belang. Je doet hetzelfde met een volgende vorm bijvoorbeeld een cirkel.

Als je in je handen klapt vormt het team in stilte zo snel mogelijk een cirkel met elkaar. Het team blijft even staan en als je in je handen klapt loopt het team weer door elkaar heen in de ruimte. Een derde vorm kan bijvoorbeeld zijn: een driehoek. Je klapt weer op een onverwacht moment in je handen en het team vormt samen een driehoek. Soms kan het even duren voor het team elkaar goed aanvoelt en de juiste vorm gemaakt is. Het team blijft weer even staan en loopt als je in je handen klapt weer door elkaar heen in de ruimte. De volgende vorm die ze gaan maken is een van de drie voorgaande vormen zonder van te voren te weten welke dit is. Bijvoorbeeld een lijn, cirkel of driehoek.

Je klapt in je handen en het team gaat in een van de vormen staan. Wellicht is er wat verwarring omdat mensen een andere vorm in gedachte hebben maar als iedereen elkaar goed aanvoelt zal het team vanzelf in een van de vormen gaan staan. Bijvoorbeeld de lijn. Als je in je handen klapt loopt het team weer door elkaar heen en dit keer gaat het team een vorm maken die ze ter plekke zelf bedenken zonder met elkaar te praten. Dit mag van alles zijn als het maar voor iedereen duidelijk is in welke vorm ze uiteindelijk zijn gaan staan. Je klapt in je handen.

In het begin zal het even wennen zijn omdat mensen andere idee├źn hebben van welke vorm het gaat worden. Maar uiteindelijk zal het team het lukken om in de zelfbedachte vorm te gaan staan.
In dit geval een kruis. Als je in je handen klapt loopt het team weer door elkaar heen en nu gaat het team op een zelf aan te voelen moment zonder dat je je handen klapt in een zelf bedachte vorm staan.

Alleen wanneer iedereen zijn eigen idee loslaat van wanneer er in wat voor vorm gestaan gaat worden gaat ze dit lukken en ontstaat er vanzelf een duidelijke vorm, zoals bijvoorbeeld een ster. Het team voelt ook zelf weer aan wanneer ze gaan lopen. Per onderdeel van deze oefening kun je het team natuurlijk zoveel vormen laten maken als je maar wilt. Vanaf de volgende vorm loopt het team ook niet meer tussendoor door elkaar heen maar veranderen ze direct van de ene vorm in de andere vorm terwijl ze samen aanvoelen wanneer ze dit doen.

Vaak blijven ze even in de vorm staan zodat iedereen duidelijk weet welke vorm het is en op een zelf aan te voelen moment veranderen ze van de vorm waar ze in staan in een andere ter plekke zelf verzonnen vorm. Ze blijven even staan en vanuit die vorm veranderen ze op een zelf aan te voelen moment in weer een andere vorm. Jij als trainer begeleidt het team tijdens de training en geeft waar nodig aanwijzingen en brengt variaties in de oefening aan.

Variaties kunnen zijn:

  • Het tempo van het door elkaar heen lopen aanpassen
  • De vormen nummers geven (vierkant is nummer 1, cirkel is nummer 2, etcetera.)
  • Na verloop van tijd kun je het team laten praten met elkaar tijdens het maken van vormen. Hierbij zullen ze merken dat het tijdens het praten lastiger wordt om snel een zelfbedachte vorm te maken als groep

Probeer deze oefening is uit en veel succes met het bevorderen van de samenwerking en communicatie binnen je team!

Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten over samenwerken en efficientie verbeteren? Neem dan contact op met Leanpeople

Edit